Ana içeriğe atla

FLORANSA





Kuzey İtalya`da, Toskana bölgesinin başkenti. İçinden geçen Arno nehri üzerine kurulmuş bir şehir.
İtalya ve Avrupa`nın en önemli ticaret merkezlerinden.




Kentin en önemli kilisesi, yapımı 1436 yılında biten Santa Maria del Fiore'dir. Genellikle "Duomo" adıyla bilinen bu katedralin kubbesi çok büyük bir mimarlık harikası olarak bilinir ve Floransa`nın sembolü haline gelmiştir. Binanın üstündeki işlemeler ve heykel figürleri tam anlamıyla sanat eseri. Katedral`in içi de aynı şekilde usta bir işçilikle şekillendirilmiş.




Duomo'nun bir parçası sanılan Campanile ( çan kulesi ) ve yine hemen yanındaki Battistero di San Giovanni Vaftizhanesi de özellikle bronzdan dökme kapılarında İncil sahnelerini rölyef halinde gösteren önemli bir yapı.

Floransa, İtalyan Rönesansının doğum yeri olarak biliniyor. Leonardo da Vinci ve Michelangelo bu tarihi şehirde yetişmiş dünyaca ünlü sanatçılardan. Yine ünlü yazar ve şair Dante Alighieri bu şehirde yaşamış ve ilham almış. Şehri gezerken bir çok sanatçı ve bilim adamının heykelini görmek mümkün.

Ve aynı şekilde bir çok heykel şehrin meydanında ve sokak aralarında görmeniz için sizi bekliyor.

Kentin merkezindeki en önemli meydan Piazza della Signoria' dır. Bu meydan etrafında tarihsel binalar ile çevrilmiş ve birçok heykel ve anıt bulunan çok çekici bir meydan.

Bu meydanın ortasında İtalya şehirlerinde görmeye alışılan Neptün Çeşmesi bulunur.
Mermerden yapılmış deniz tanrısı Neptün 'ün heykeli, mermer atlar ve etrafında deniz kızları ve erkek deniz tanrıları bulunur. 1565 yılında yapılmış. Ayrıca Neptün'ün altında bulunan yunuslar da Floransa`nın denizlerde hakimiyetini temsil eder.

Aynı meydanda aslı Accademia Müzesi`nde bulunan, Michelangelo'nun ünlü heykeli David'in bir kopyası bulunur. Uzun bir sıra beklemeyi göze almalısınız bu müzeyi ziyaret edebilmek için.




Arno nehrinin üzerindeki Ponte Vecchio ( Eski Köprü ) görmeye alışık olmadığımız bir köprü. Üstünde şirin pencereleri olan evlerin olduğu bu köprü aynı zamanda bir çok kuyumcunun bulunduğu bir çarşı. Köprüler şehri Floransa'nın 1345 yılında inşa edilen ve II. Dünya Savaşı'ndan zarar almadan kurtulan tek köprüsü. Floransa`da bulunan altı köprüden biri. Uffizi ve Medici Sarayı’nı birbirine bağlıyor.







Vecchio Sarayı`nda Michelangelo`nun Zafer heykeli Genio della Vittoria` yı görebilirsiniz.

Rönesans etkisinin çokca görüldüğü şehir Floransa... Ve bu etki sokaklarında hala devam ediyor. Ellerinde fırçaları ve yağlı boyaları ile bir çok sokak sanatçısını görebilirsiniz bu güzel şehrin sokaklarında.

Aynı zamanda romantik bir şehir... Aşıklar şehri, aşklarını bir daha açılmamak üzere kilitleyenlerin ve anahtarlarını nehire atanların şehri.















Nisan 2017

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa